کاغذ شیمیایی

کاغذ شیمیایی از انواع کاغذهای چاپ است. این کاغذ طی فرایندی شیمیایی با گرفتن لیگنین از چوب ساخته می‌شود. درواقع فاقد چوب است که به آن وودفری هم می‌گویند. این کاغذ باتوجه به فرایند ساخت آن از هزینه‌های بالایی برخوردار است. سطح آن برای نوشتن مناسب نیست و اغلب از آن برای بایگانی‌های حائز اهمیت استفاده می‌شود. امروزه صنعت تولید این کاغذ رواج یافته و پیش‌بینی می‌شود در آینده نزدیک بازار آن جهانی شود.

کاغذ شیمیایی چیست؟ به چه کاغذی شیمیایی می‌گویند؟ کاغذ شیمیایی در کجا کاربرد دارد؟ تفاوت کاغذ شیمیایی و کاغذ مکانیکی در چیست؟ از کاغذ شیمیایی چه استفاده‌هایی می‌شود؟ در این مقاله همراه استودیو گرافیکی سلام گرافیک باشید تا با کاغذ شیمیایی آشنا شوید.

کاغذ شیمیایی (woodfree printing paper) یکی از انواع کاغذ است. ترکیبات و جنس آن بسیار شبیه به کاغذ مکانیکی است. در ساخت این کاغذ از چوب استفاده نمی‌شود. هرچه میزان مواد شیمایی در ساخت کاغذ بیشتر باشد از درصد تجزیه‌پذیری آن کاهش پیدا می‌کند. کاغذهای شیمایی برای طبیعت مضر هستند و به محیط‌زیست آسیب می‌رسانند. این کاغذها بنا به فرایند ساخت و مواد بکار گرفته شده برای تولید آنها از هزینه‌های بالایی برخوردار هستند.

کاغذ شیمیایی از چه چیزی ساخته می‌شود؟

 مواد شیمیایی مورداستفاده عبارت‌اند از نمک‌های سولفات با بیش از حد دی‌اکسید گوگرد و سود سوزآور و سولفید سدیم (فرایند کرافت). لیگنین چوب به‌صورت محلول در می‌آید و الیاف به‌صورت کامل جدا می‌شوند. تصفیه بیشتر را می‌توان با سفیدکردن انجام داد.

Chemical paper2

مراحل تولید کاغذ شیمیایی

کاغذ یک ماده ورقه‌ای نازک است که با پردازش شیمیایی الیاف سلولزی حاصل از چوب، علف یا دیگر منابع گیاهی در آب تولید می‌شود و آب را از طریق شبکه‌های ریز تخلیه می‌کند و فیبر را به طور یکنواخت روی سطح توزیع می‌کند و به دنبال آن فشار داده و خشک می‌شود.

اغلب افراد تصور می‌کنند که روند تولید کاغذ یک فرایند مکانیکی است. درصورتی‌که این تفکر کاملاً غلط است و کاغذ طی یک سری فرایندهای شیمیایی تولید می‌شود. از ابتدایی‌ترین مراحل فرایند تولید کاغذ به‌صورت شیمیایی انجام می‌پذیرد.

تبدیل چوب به خمیرکاغذ و تهیه کاغذ یک فرایند کاملاً شیمیایی است. به طور مثال لیگنین‌ زدایی یک فرایند شیمیایی محسوب می‌شود. این لیگنین ‌زدایی از یک منبع گیاهی مانند چوب در دمای بالا و فشار زیاد گرفته می‌شود که نوعی فرایند شیمیایی است.

برای ساخت خمیر از چوب، یک فرایند خمیرسازی شیمیایی لیگنین را از الیاف سلولزی جدا می‌کند. یک مشروب پخت‌وپز برای حل کردن لیگنین استفاده می‌شود که سپس از سلولز شسته می‌شود. این باعث حفظ طول الیاف سلولزی می‌شود. کاغذهای ساخته شده از خمیرهای شیمیایی به‌عنوان کاغذهای بدون چوب نیز شناخته می‌شوند (با کاغذهای بدون درخت اشتباه نشوند). این به این دلیل است که آنها حاوی لیگنین نیستند که به‌مرورزمان خراب می‌شود. همچنین می‌توان خمیر را سفید کرد تا کاغذ سفید تولید شود، اما 5 درصد الیاف را مصرف می‌کند. فرایندهای خمیرسازی شیمیایی برای تولید کاغذ از پنبه که 90 درصد آن سلولز است، استفاده نمی‌شود.

سه فرایند اصلی خمیرسازی شیمیایی وجود دارد:

 فرایند سولفات به دهه 1840 برمی‌گردد و قبل از جنگ جهانی دوم روش غالب بود. فرایند کرافت که در دهه 1870 ابداع شد و برای اولین‌بار در دهه 1890 مورداستفاده قرار گرفت، اکنون رایج‌ترین استراتژی برای خمیرسازی است. یکی از مزایای آن این است که واکنش شیمیایی با لیگنین باعث تولید گرما می‌شود.

مواد شیمیایی را می‌توان برای تغییر دادن کاغذ به روش‌های مختلفی از جمله تغییر رنگ و روشنایی آن یا افزایش استحکام و مقاومت آن در برابر آب استفاده کرد.

تفاوت کاغذ شیمیایی و کاغذ مکانیکی

کاغذ بدون چوب، کاغذی است که منحصراً از خمیر شیمیایی به‌جای خمیر مکانیکی استفاده می‌شود. خمیر شیمیایی معمولاً از خمیر چوب ساخته می‌شود، اما چوب در نظر گرفته نمی‌شود، زیرا بیشتر لیگنین در طول پردازش از الیاف سلولزی جدا می‌شود، درحالی‌که خمیر مکانیکی بیشتر اجزای چوب خود را حفظ می‌کند و بنابراین همچنان می‌توان آن را چوب توصیف کرد. کاغذهای بدون چوب به‌اندازه کاغذهای حاوی خمیر مکانیکی مستعد زرد شدن نیستند.

Chemical paper3

ویژگی کاغذهای شیمیایی

کاغذهای بدون روکش وودفری (بدن چوب) کیفیت بالایی دارند و ظاهر و حالت طبیعی دارند. استحکام خوب، روشنایی بالا از ویژگی‌های آرشیوی خوب آن است. آنها سطحی بدون تابش مناسب برای خواندن و نوشتن فراهم می‌کنند.

افزایش استفاده از کاغذ چاپ بدون چوب برای چاپ بایگانی به دلیل توانایی آن در ارائه کیفیت و استفاده آسان از جوهرهای مبتنی بر رنگ‌دانه عاملی حیاتی است که بازار را تحریک می‌کند.

کاغذهای بدون چوب روکش شده را نمی‌توان به‌راحتی با قلم روی آن نوشت. اگر یک پروژه خاص به متون زیادی نیاز داشته باشد، درخشش کاغذ با روکش براق می‌تواند خواندن آن را دشوار کند. این کاغذها براقی جوهر بالایی دارند و بنابراین اغلب به یک پوشش کلی برای محافظت از سطح در برابر اثر انگشت و خراش نیاز دارند.

علاوه بر این، کاغذهای بدون چوب بدون پوشش بسته به میزان جوهر مصرفی، به زمان خشک‌شدن بیشتری نیاز دارند. کاغذهای بدون پوشش به طور گسترده برای اهداف حفاظتی و نه به‌عنوان عناصر طراحی استفاده می‌شوند.
انتظار می‌رود افزایش استفاده از کاغذ چاپ بدون چوب در کاربردهای درجه یک که در آن کاغذ بادوام و باکیفیت موردنیاز است، بازار جهانی را تقویت کند. کاغذ بدون اسید با لیگنین کم اغلب برای حفظ آثار هنری و اسناد قابل‌توجه استفاده می‌شود. اغلب، یک بافر قلیایی برای جلوگیری از فرسایش اسیدی اضافه می‌شود. هنگامی که طول عمر استثنایی اولویت اصلی است، کاغذ آرشیوی بدون اسید خاصی موردنیاز است. کاغذهای بدون چوب از پارچه پنبه‌ای یا خمیر مشابه متشکل از سلولز ساخته می‌شوند.

استفاده از کاغذهای شیمیایی مستعد هزینه بالایی است. همان‌طور که ذکر شد این کاغذ برای طراحی‌هایی نظیر طراحی کاتالوگ، خدمات تصویرسازی، طراحی پوستر و… مناسب نیست.

کاغذهای دیگری وجود دارند که می‌توانید از طریق لینک‌های زیر به آن دسترسی داشته باشید.

مقوا اشتنباخ

کاغذ کتان

مقوا ایندربورد

مقوا کارتی

کاغذ گلاسه

مقوا چیست؟

کاغذ گیپور

کاغذ کاهی

کاغذ پوستی

کاغذ مومی

کاغذ سولفات

کاغذ پشت طوسی

کاغذ پشت سفید

کاغذ کاربن

کاغذ پلاستیکی

کاغذ پشت چسب دار

کاغذ گلاسه مات

کاغذ گلاسه براق

کاغذ پشت کرم

کاغذ فانتزی

کاغذ تحریر

کاغذ بالکی

کاغذ کرافت

از کاغذ شیمیایی چه استفاده‌هایی می‌شود؟

کاغذ شیمیایی برای بایگانی اسناد بکار گرفته می‌شود.

کاغذ شیمیایی با چه نامی در بازار شناخته می‌شود؟

به این کاغذ وودفری یا کاغذ بدون چوب می‌گویند.

4.6/5 - (7 امتیاز)
مجتبی ملاکی
مجتبی ملاکی
مجتبی ملاکی هستم؛ کارشناس ارشد طراحی گرافیک و مدیر استودیو طراحی گرافیک سلام گرافیک، 8 سالی است که در حوزه طراحی گرافیک مشغول به فعالیت هستم و تا به حال در حوزه‌های طراحی بسته بندی، طراحی لوگو، طراحی پوستر، طراحی کاتالوگ و... کار به صورت حرفه‌ای انجام داده‌ام.
مقالات مرتبط بخوانید!

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب این مقاله