آیا از تاثیر رنگ آبی در طراحی گرافیک (The effect of blue color in graphic design) آگاهی دارید؟ روان شناسی رنگ آبی چه فوایدی دارد؟ طراحان گرافیک برای طراحیهای خود از رنگهای متنوعی استفاده میکنند. هرکدام از این رنگ ها تاثیرات متفاوتی روی افراد میگذارند. صحبت از تاثیر رنگ آبی در طراحی گرافیک به این معناست که این رنگ چه تاثیراتی روی روان بیننده طرح میگذارد. سلام گرافیک به شما در زمینه شناخت رنگها و اثربخشی آنها کمک میکند.
رنگ آبی در طراحی لوگو
برای طراحی لوگو، نیاز به مهارتهای بصری برای طراحی گرافیک یک نقش است. کاربران معمولا رنگها را بیشتر از خود طرح، بهخاطر میسپارند. در برخی لوگوها مشاهده میکنید که فقط از رنگ آبی استفاده شده و درعینحال در ذهن مخاطب نقش خود را بهدرستی ایفا میکند.
پس متناسب با طرحی که در ذهن وجود دارد، میتوان برای طراحی نشان تجاری از رنگ اثربخش و تاثیرگذار آبی استفاده کرد تا حس اعتماد بیننده نسبت به آن را افزایش دهد.

در طراحی لوگو از رنگهای متنوعی استفاده میکنیم. از این جهت میتوانید مقاله تاثیر رنگ سفید در طراحی گرافیک را هم مطالعه کنید.
استفاده از رنگ آبی در طراحی بستهبندی
در دستهبندی رنگها، رنگهای سرد شامل سبز، آبی و بنفش هستند. آبی، مهمترین و اصلیترین رنگ در این طیف است که برای ایجاد رنگهای دیگر میتوان آن را با رنگهای گرم ترکیب کرد. ازآنجاییکه این رنگ نشان از آب و آسمان دارد، معمولاً برای بسته بندیهایی که بهمنظور انتقال مفهوم مسئولیت و آرامش هستند، کاربرد دارد.
چرا از رنگ آبی در کاتالوگ استفاده میکنیم؟
نیمی از رنگها را، رنگهای سرد در بر میگیرند. در طراحی کاتالوگ، معمولاً بسته به اجزای تشکیلدهنده آن، رنگهای متنوعی را مشاهده میکنید که هرکدام به معنا و مفهوم خاصی اشاره دارند. رنگ آبی، گرمای طراحی یک کاتالوگ را گرفته و آرامش و سردی را به آن تزریق میکند و این میتواند تاثیر زیادی در بهخاطر سپردن طراحی های کاتالوگ در ذهن بیننده داشته باشد.
کاربرد رنگ آبی در طراحی گرافیک
طراحان گرافیست در طراحی های خود، بسته به نقش و جایگاه شیء در طراحی، رنگ متناسب با آن را انتخاب میکنند. در تئوری این رنگ، اغلب از آبی برای آسمان، آب، دریا، اشیا، رنگ چشم افراد و… استفاده میشود که البته میتواند در مفاهیم انتزاعی نیز کاربرد داشته باشد.
اصول روان شناسی رنگ آبی در طراحی و چاپ
تاثیر رنگ آبی در طراحی گرافیک، میتواند برآمده از قالبها و قوانین روان شناسی باشد. با توجه به مفهوم دریا، میتوان به موجهای آبی آن رسید که از فواصل دور، قابل مشاهده است. به همین دلیل رنگ چراغ فرود هواپیما، به رنگ آبی است تا از فاصلههای دور، برای خلبان قابل مشاهده باشد.
در روان شناسی گفته میشود که برای نوشتن مطالب روی کاغذ و بهخاطر سپردن در ذهن، از مداد و خودکار آبی استفاده شود. در طراحیها، هرچه رنگ آبی، کمرنگ و روشنتر باشد، حس صمیمانه، آرامش، سلامتی و درک و هرچه تیرهتر باشد، حس اعتماد، اطمینان، قدرت و دانش بیشتری به بیننده منتقل میکند.
برندهایی که از رنگ آبی در هویت بصری خود استفاده کردهاند
از گذشته، شاهد لوگوهای شبکههای تلویزیونی بودیم که اکثر آنها در قالب یک رنگ طراحی شده بودند. لوگوی شبکههای یک، چهار، خبر، پرس تیوی، شبکه استانی همدان، قزوین، کیش، زاگرس، گیلان، اردبیل، آبادان و برنامه تلویزیونی ماه عسل، همگی به رنگ آبی طراحی شدهاند.
همچنین در خیلی از برندهای مربوط به دنیای دیجیتال و عصر امروز مشاهده میکنید که از رنگ آبی به طور کافی و خاص در لوگوی خود استفاده کردهاند. مانند hp، Paypal، Dell، Samsung، توییتر، فیسبوک، ویندوز 10 و 8، intel و…
اهمیت رنگ آبی در طراحی گرافیک
وقتی به طبیعت نگاه میکنیم، درک مفهوم رنگها برای ما آسانتر است. قطعاً مثالهای عینی از انواع رنگ آبی را در جنگل و طبیعت اطراف خود مشاهده کردید؛ بنابراین به دلیل آشنا بودن این رنگ در فکر و ذهن بیننده، بهکاربردن آن در طراحیها بسته به روانشناسی رنگها، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اهمیت رنگ آبی در طراحی گرافیک را میتوان در لوگوها و کاتالوگها و طراحیهای گرافیکی دیگر نیز مشاهده کرد.

رنگهای مکمل رنگ آبی
رنگ آبی در طیفهای رنگی سورمهای، آبی نفتی، کاربنی، فیروزهای، روشن، آسمانی، متالیک، کلاسیک و لاجوردی یا همان نیلی دیده میشود. درصورتیکه بتوان از ترکیب دو رنگ سرد و گرم، یک رنگ خنثی (سیاه، سفید، خاکستری) به دست آورد، به این دو رنگ، رنگهای مکمل گفته میشود.
ازآنجاییکه آبی، در دستهی رنگهای سرد قرار دارد، رنگ مکمل آن از دستهی رنگهای گرم است. رنگهای مکمل رنگ آبی، نارنجی، زرد، قرمز و مشتقات این رنگها هستند که در اثر ترکیب طیف نور این رنگها با هم (نه رنگهای معمولی) رنگی خنثی به دست میآید.
رنگهای متضاد رنگ آبی
رنگهای متضاد، همان رنگهای مکمل هستند که در تضاد با هم استفاده میشوند. مانند زرد و آبی تیره یا نیلی، علاوه بر اینکه مکمل یکدیگر هستند، در تضاد شب و روز قرار میگیرند. به همین دلیل است که باید از تاثیر رنگ آبی در طراحی گرافیک آگاه بود تا طرحهایی با بازخوردهای بالا و مثبت برای بیننده به نمایش گذاشت.
در جهان پیرامون ما اجسام و هر آنچه قابل دیدن است، دارای رنگ و طرح منحصر به فردی میباشد که هر کدام اثر خاص خود را روی انسان قرار میدهد. بنابراین پیش از شروع هر طراحی، بهتر است از تاثیر رنگها در نگاه و روان افراد، آگاهی کافی را کسب نمود.
آیا از رنگ آبی میتوان برای تمام کاتالوگ گرافیکی خود استفاده کرد؟
به طور کلی در طراحی کاتالوگ از رنگهای گوناگونی استفاده شده. پس بهتر است از رنگهای مکمل آبی هم استفاده شود.
استفاده از رنگ آبی در طراحی گرافیک، تاثیر زیادی در روان بیننده دارد؟
بله. با توجه به قوانین روانشناسی، رنگ آبی حس اعتماد و اطمینان و آرامش را در بیننده طرح ایجاد میکند.
6 پاسخ
از کدام طیف رنگ ابی برای طراحی بیشتر استفاده میشه ؟ طیف های روشن تر یا تیره تر ؟
بستگی به محصول داره. در بعضی از محصولات میشه از آبی روشن استفاده کرد و در برخی دیگه از آبی تیره.
رنگ ابی برای بسته بندی چه محصولاتی پیشنهاد میشه ؟
بیشتر در محصولات صنعتی مورد استفاده قرار میگیره اما باز هم در نهایت بستگی به محصول و طیف رنگی داره.
مقاله کامل و جامعی در رابطه با تاثیر رنگ آبی در طراحی گرافیک بود.
رنگها مثل روح یک نقاشی میمونن.